Nieuws/Buitenland
832302
Buitenland

Marathon van Boston in teken van veiligheid

Onder strenge veiligheidsmaatregelen wordt maandag de 119e Boston Marathon gehouden. Tienduizenden lopers komen naar verwachting op het evenement af, ook al werd de wedstrijd twee jaar geleden overschaduwd door een bomaanslag. Een van de mannen achter de terreurdaad, de 21-jarige Dzjochar Tsarnajev, hoort mogelijk deze week of hij de doodstraf krijgt. Hij is al schuldig bevonden.

Honderdduizenden toeschouwers worden verwacht. Mensen krijgen het advies geen koelboxen of grote tassen mee te nemen. Die worden gecontroleerd. Ook is het gebruik van drones langs de route verboden. De veiligheidsmaatregelen zullen het feestelijke karakter evenwel niet verstoren, zegt burgemeester Martin Walsh. „Het zal de sfeer niet veranderen. De stad zal dezelfde positieve omgeving zijn die de mensen gewend zijn tijdens de marathon.”

Op 6 april verklaarde een jury van zeven vrouwen en vijf mannen Tsarnajev schuldig aan de bomaanslag. Ze hadden iets meer dan elf uur nodig om zich over de dertig aanklachten tegen Tsarnajev te beraden. Hij werd op alle dertig punten schuldig bevonden.

De jury moet nu bepalen of hij de doodstraf of levenslang krijgt. Voor de discussie daarover worden opnieuw getuigen gehoord. Voor een doodvonnis is unanimiteit binnen de jury vereist. Dinsdag begint deze tweede fase van het proces.

Door de aanslag op 15 april 2013 kwamen drie mensen om het leven, twee vrouwen en een jongen van acht jaar. 263 mensen raakten gewond door de explosies in de buurt van de finish. Dzjochar pleegde de aanslag vermoedelijk met zijn broer Tamerlan. Die werd enkele dagen na de aanslag gedood in een vuurgevecht met de politie.