Nieuws/Buitenland
832310
Buitenland

Mogelijk 700 vluchtelingen verdronken

Een boot met zo'n 700 vluchtelingen is zondag in de Middellandse Zee gekapseisd. Dat gebeurde 's nachts, ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. Er wordt gevreesd dat de meesten verdronken.

Een passerend koopvaardijschip zag de vluchtelingenboot omslaan en sloeg alarm. Waarschijnlijk kapseisde het schip doordat de inzittenden de aandacht van het schip probeerden te trekken en daarbij de boot uit evenwicht brachten.

Diverse schepen in de buurt schoten te hulp. 28 vluchtelingen konden worden gered. Volgens de Times of Malta zijn er de afgelopen uren veel lichamen aangespoeld aan de kust van Libië.

Het ongeluk van afgelopen nacht is het zoveelste vluchtelingendrama op de Middellandse Zee. Afgelopen week nog verdronken 400 vluchtelingen in een poging de Europese kust te bereiken. Sinds het begin van dit jaar kwamen zeker al meer dan 1500 vluchtelingen om in de Middellandse Zee.

Paus Franciscus riep zaterdag Europa op om meer te doen om de stroom van bootvluchtelingen op te vangen.

Hieronder volgt een overzicht van andere drama's met vluchtelingen op de zee die Afrika van Europa scheidt.

Februari 2015: Voor het Italiaanse eilandje Lampedusa komen mogelijk meer dan 330 vluchtelingen om het leven. Zeker 29 van hen sterven tijdens de overtocht vanuit Libië naar Italië aan onderkoeling.

September 2014: Slechts tien mensen worden gered, als een boot met meer dan vijfhonderd migranten vergaat. Overlevenden zeggen dat mensensmokkelaars het schip op weg naar Malta tot zinken hebben gebracht. Er waren Syriërs, Egyptenaren, Palestijnen en Sudanezen aan boord.

Juni 2014: Voor de Libische kust verdrinken zeker 150 migranten. De Libische kustwacht vindt lijken en delen van een scheepswrak ter hoogte van de stad Khums.

Oktober 2013: Ten minste 366 vluchtelingen verdrinken bij Lampedusa. Hun boot staat in brand en kapseist. De kustwacht kan 155 mensen in veiligheid brengen. Zij komen voornamelijk uit Somalië en Eritrea.

Juni 2012: 54 vluchtelingen sterven, als ze in een rubberboot uit Libië Italië proberen te bereiken. Een man uit Eritrea overleeft de ramp.

Augustus 2011: Een boot met 270 Afrikanen bereikt Lampedusa. Benedendeks liggen de lijken van 25 mannen die vermoedelijk door uitlaatgassen zijn vergiftigd. Honderd dode migranten zijn volgens een overlevende overboord geworpen.

Juni 2011; Voor de kust van Tunesië komt een boot met vluchtelingen uit Afrika en Azië in nood. Slechts enkele opvarenden kunnen worden gered. Mogelijk 270 mensen zijn in de zee verdwenen.