Nieuws/Buitenland
832324
Buitenland

'EU overweegt oorlogsschepen voor kust Libië'

De Europese Unie overweegt om oorlogsschepen voor de kust van Libië te stationeren, om daar de strijd aan te gaan met olie- en wapensmokkelaars. Dat blijkt zondag uit een document dat in handen is van persbureau Reuters.

Het is één van de opties die op tafel liggen om Libië te helpen. De EU vreest echter dat zo'n missie een averechts effect kan hebben op de problemen met bootmigranten. Er zou een zuigende werking van de aanwezigheid van de schepen uit kunnen gaan: hoe meer schepen er zijn en hoe veiliger de oversteek lijkt, hoe meer mensen de tocht zullen wagen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-landen buigen zich maandag in Luxemburg over de crisis met bootvluchtelingen en over de problemen in Libië. Veel van de bootvluchtelingen vertrekken vanaf Libische stranden naar Europa. Het document waarin over de marinemissie wordt gesproken, is opgesteld voor de jongste bootramp met vluchtelingen op de Middellandse Zee.

Volgens EU-diplomaten is het evenwel niet waarschijnlijk dat een dergelijke missie snel van start zal gaan, als die er al komt. Onduidelijk is of de kritiek die oplaaide na de scheepsramp van zondag, waarbij vermoedelijk honderden mensen zijn omgekomen, de zaken verandert.