Nieuws/Binnenland
832424
Binnenland

Kiezers verdeeld

De kiezers van de PvdA en van de VVD zijn het behoorlijk oneens als het gaat om de bed-, bad- en broodregeling. Van de VVD-aanhang vindt 16 procent dat uitgeprocedeerde asielzoekers dit moeten krijgen, van de PvdA-kiezers is dat 80 procent. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De kiezers van beide partijen liggen ver uiteen, maar ook in de coalitie van PvdA en VVD ligt het onderwerp erg lastig. Die strijd werkt volgens De Hond positief op de aanhang van de VVD (die gaat twee zetels omhoog naar 27) en PvdA (eentje erbij naar 14). Die drie zetels gaan eraf bij de PVV (naar 20), SP (naar 22) en D66 (naar 17).

Mocht de VVD toegeven en akkoord gaan met 'bedbadbrood' dan is 57 procent van haar aanhang daar niet blij mee. Van de PvdA-kiezers zou 72 procent het als negatief beoordelen wanneer hun partij zou instemmen met het verbieden van deze opvangregeling.

Bij de huidige VVD-kiezers vindt een kwart dat dit onderwerp een val van het kabinet waard is. Bij de huidige PvdA-kiezers is dat 38 procent.