Nieuws/Binnenland
832552
Binnenland

Politiebureaus donderdag twee uur dicht

Politiebureaus zullen donderdag voor twee uur hun deuren sluiten voor het publiek. De politiebonden hebben zaterdag hun leden opgeroepen om mee te werken aan de tijdelijke sluiting.

De actie is een protest tegen het uitblijven van een beter cao-voorstel door minister Ard van der Steur, laten de bonden weten. Tijdens de sluiting gaat dienstverlening zoals het opnemen van aangiftes niet door. De agenten blijven wel gewoon beschikbaar voor noodhulp, zodat de veiligheid blijft gegarandeerd, aldus de bonden.

Tussen 09.00 uur en 11.00 uur sluiten bureaus in de politie-eenheden Noord-Nederland, Oost-Nederland, Midden-Nederland, Oost-Brabant en Limburg de deuren.

In de middag, van 13.00 uur tot 15.00 uur, nemen de politiemensen van de eenheden Noord-Holland, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Zeeland/West Brabant het stokje over.

De bonden laten weten dat de uren van de sluiting worden gebruikt voor (achterstallig) administratief werk, zoals het opmaken van processen-verbaal en het opnemen en verwerken van internetaangiften.

Dat wordt gedaan om te wijzen op de hoge werkdruk bij de politie. Volgens de bonden komen er per jaar ruim een miljoen aangiften en meldingen binnen, maar blijven de middelen voor de politie behoorlijk achter.

Dit weekeinde zullen politieagenten ook tijdens de marathon van Enschede en de Amstel Gold Race aandacht vragen voor het cao-conflict. Dat gebeurt door slogans op het parcours te kalken en spandoeken op te hangen.

De bonden eisen behalve een loonsverhoging ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. De politiemensen hebben vier jaar geen loonsverhoging gehad.

De acties, zoals het iedere vrijdag laten loeien van de sirenes, duren al weken en worden steeds harder. Afgelopen week verbood de rechter het om actie te voeren tijdens de internationale cyberconferentie in Den Haag. De bonden moesten de oproep intrekken om het werk neer te leggen.