Nieuws/Binnenland

Nederlandse zanger Dave in Parijs geridderd

De Nederlandse chansonnier Dave, die zijn grootste hits in de jaren zeventig scoorde, is vrijdag in Parijs geridderd.

Wouter Otto Levenbach, zoals hij echt heet, is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding op de Nederlandse ambassade. Levenbach is een beroemdheid in Frankrijk, waar hij al sinds de jaren zestig woont, en rekent onder anderen chansonnier Gérard Lenorman tot zijn vrienden.

Hij sprak zijn dankwoord, dat hij zingend begon en eindigde, uit in het Nederlands en het Frans. „Ik woon nu vijftig jaar in Frankrijk, maar de eerste twintig jaar van je leven zijn zo enorm belangrijk. Je culturele achtergrond wordt er blijvend door bepaald. Dik Trom, Kapitein Rob en Woutertje Pieterse: al die dingen vergeet je nooit meer”, zei hij.

Ambassadeur Ed Kronenburg prees Levenbach voor de bijzondere bijdrage die hij heeft geleverd aan het uitdragen van „de Nederlandse cultuur, normen en waarden”. Behalve als zanger wordt Dave (70) in Frankrijk gewaardeerd om zijn directheid en gevoel voor humor. Om die reden is hij een graag geziene gast in tv-programma's, zoals de Franse versie van Holland's Got Talent. Nu trekt hij wekelijks 1,6 miljoen kijkers met een eigen show waarin hij collega-muzikanten ontvangt.

Volgens Kronenburg behoort het oeuvre van Dave tot de Franse en internationale muziekcanon. Hij had hits als Vanina, Dansez Maintenant (nummer 1 in Nederland in 1975) en Du côté de chez Swann. „Dave weet als geen ander het bredere Franse publiek te bereiken en is daarmee ook een ambassadeur van Nederland.”

Tijdens de uitreiking van de onderscheiding zijn opnames gemaakt voor de documentaire Dave: God in Frankrijk, die dit najaar te zien is bij Omroep Max.