Nieuws/Binnenland
832631
Binnenland

’Overheid neemt weinig initiatief asbestzaak’

DEN HAAG - De overheid moet op een betere manier en ook sneller informatie geven over straalgrit van het bedrijf Eurogrit waarin asbest is aangetroffen. Dat vindt de FNV, die veel vragen krijgt van verontruste leden. Duizenden werknemers zitten volgens de vakcentrale in onzekerheid over hun gezondheid. Het bedrijf Sibelco (Eurogrit) uit Papendrecht leverde het reinigingsmiddel aan zo´n 140 bedrijven.

„Controles worden te veel overgelaten aan de industrie zelf´´, vindt de FNV. „Op dit moment is het de slager die zijn eigen vlees keurt, maar de gezondheid van werknemers is een grondwettelijke taak van de overheid. De bond wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport meer initiatief neemt. „De Eurogrit-zaak legt weer eens bloot dat controles niet overgelaten kunnen worden aan de markt.´´

Ruim een week geleden begon Eurogrit een grote terugroep-actie en sindsdien adviseert het bedrijf klanten om het spul niet meer te gebruiken. Hoeveel mensen mogelijk met de kankerverwekkende stof in aanraking zijn gekomen kan het bedrijf niet zeggen.