Nieuws/Binnenland
833045
Binnenland

Torentjesoverleg over illegalen hervat

De regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft grote moeite het eens te worden over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. Een ruim tien uur durend overleg van de VVD- en PvdA-top in het Torentje van premier Mark Rutte werd donderdag rond half vier in de ochtend afgebroken.

Premier Rutte sprak drie kwartier later van een ingewikkelde kwestie. „Het hele dossier is ingewikkeld. We gaan morgen eventjes rustig verder praten”, aldus de premier. Hij zei dat hij „goede hoop” heeft dat het overleg tussen VVD en PvdA tot een oplossing leidt. Het beraad, dat inmiddels steeds meer het karakter van crisisoverleg krijgt, gaat donderdagmiddag verder.

Duidelijk is dat VVD en PvdA het nog niet eens zijn over de vraag hoe het kabinet nu verder moet met de opvang van illegalen. De PvdA wil hen 'bed, bad en brood' bieden, de VVD is daar fel op tegen. De liberalen vrezen dat dat een aanzuigende werking kan hebben op asielzoekers of dat zij nog minder gemotiveerd zijn om na een afgewezen asielverzoek terug te keren.

PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) wilden na afloop van het overleg weinig kwijt. Samsom antwoordde niet op de vraag of er nu een crisis in de coalitie is. Asscher zei dat hij vertrouwen heeft in een oplossing. Hij zei dat het overleg langer duurde dan hij had gewild.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) zei dat de kwestie complex is. Hij heeft nog vertrouwen in een goede afloop. „Anders ga je morgen niet verder praten.” Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra sprak over een complex probleem.

VVD en PvdA staan in het dossier van de opvang van illegalen lijnrecht tegenover elkaar. Ze hebben de onenigheid lang voor zich uitgeschoven, in afwachting van een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg. Die uitspraak kwam donderdag, maar werd op verschillende manieren geïnterpreteerd.

Aan tafel in het Torentje zaten Rutte, Samsom, Asscher, Dijkhoff en Zijlstra. In een andere ruimte zaten de VVD-ministers Henk Kamp en Edith Schippers. Af en toe werd er geschorst voor intern VVD-overleg.