Nieuws/Binnenland
833168
Binnenland

Kritiek VN op illegalendebat

Een hoge rapporteur van de Verenigde Naties heeft kritiek op het illegalendebat dat in Nederland wordt gevoerd en waar nu zelfs de coalitie over in crisis dreigt te raken.

Speciaal Rapporteur Philip Alston voor extreme armoede en mensenrechten zegt tegen de NOS dat er al internationale regelgeving is waar Nederland zich aan moet houden. Het Europees Comité voor Sociale Rechten pleitte al eerder vóór bed bad en brood voor illegalen. „De juridische vaststelling door het Europees Comité, dat Nederland verplicht is illegalen op te vangen, wordt niet beïnvloed door de resolutie van de Raad van Europa”, zegt Alston.

De uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa woensdag over het asielbeleid in Nederland was volgens hem doelbewust vaag, maar dat neemt niet weg dat de conclusie duidelijk is: de bed-bad-en-broodregeling is verplicht. „Dat is goed nieuws voor de mensenrechten in Europa.”

De uitspraak van de Raad van Europa wordt door coalitiepartners VVD en PvdA tegenovergesteld uitgelegd. Een discussie daarover tot diep in de nacht door de partijen leverde niets op.