Nieuws/Binnenland
833189
Binnenland

Kieskeurig met tandenborstel

Nederlanders hebben les nodig in tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van een tandenborstel.

„Het heeft geen nut als wordt gezegd dat je beter moet poetsen. Iemand zal dan langer of vaker slecht poetsen. Daarom zijn poets-instructies nodig”, zegt onderzoeker Martijn Rosema van ACTA, die volgende week zijn promotieonderzoek naar effectiviteit van tandenpoetsen presenteert. Het begint bij goed poetsen, zegt hij. „Want je kunt een goede borstel hebben, als je hem in je oren stopt, heb je er niets aan.”

Elektrisch

„Om het meeste tandplak weg te halen, heb je een elektrische tandenborstel nodig. Die haalt 46 procent van alle tandplak weg, tegen 42 procent bij een handborstel. Ook zorgt elektrisch poetsen voor minder schade voor tandvlees.” De borstel moet ook tijdig worden vervangen. Volgens het onderzoek van Rosema kun je niet altijd zeggen dat dit binnen drie maanden moet. „Het moet als haartjes buiten de steel uitsteken. Bij sommigen is dit al na drie weken, al poets je dan ook wel met te veel kracht.”

De haartjes moeten niet allemaal even hoog zijn en beter nog zijn schuine borstelharen die elkaar kruisen. Rosema zag ook dat bij elektrische borstels nog veel te winnen valt. Zo haal je meer tandplak weg met een in beide richtingen roterende borstelkop dan met de heen en weer bewegende sonische borstels. „En mij viel op dat de elektrische borstel met accu beter werkt dan die met penlite batterijen.”

Volgens de onderzoeker moeten we overigens het nut van tandpasta niet overschatten. „Om tandplak te verwijderen, kun je net zo goed zonder pasta poetsen. Fluoride in tandpasta is wel belangrijk om gaatjes te voorkomen.”