83323
Binnenland

Buma en Zijlstra duidelijk: niet regeren met Wilders

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma

DEN HAAG - Regeren met de PVV van Geert Wilders is voor het CDA geen optie. Het werkt niet. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma woensdag, in reactie op een gesprek dat Wilders eerder op de dag had met verkenner Edith Schippers. Ook voor de VVD is er geen samenwerking mogelijk met de PVV, heeft fractievoorzitter Halbe Zijlstra gezegd.

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma

Schippers had Wilders uitgenodigd om te praten over een mogelijke verzoening met de VVD en het CDA, de twee partijen die het minderheidskabinet Rutte I vormden, dat ten val kwam toen gedoogpartner PVV in 2012 zijn steun introk. Buma zei dat zijn ervaringen in Rutte I hem hebben geleerd dat regeren met de PVV „niet werkt”.

Hij heeft de afgelopen vier jaar niets gedaan om verschillen te overbruggen, hij heeft ze eerder groter gemaakt”, aldus Buma over Wilders. „Ik ben altijd bereid tot een gesprek, maar als hij nu opeens zielig in een hoekje gaat zitten om te zeggen wat er nu weer met hem gebeurt, dan is hij echt vier jaar te laat.”

Wilders gaf eerder op de dag, na een bezoek aan Schippers, aan te willen praten over een nieuwe regering. Schippers belde met VVD-leider Mark Rutte en met Buma, maar die zagen daar niets in. De twee zeiden volgens de PVV-leider een toelichting te willen geven aan Wilders waarom ze niet met hem in zee willen gaan, maar sloten inhoudelijke gesprekken uit. „Het is jammer, dat onze kiezers door Rutte en Buma opzij worden gezet, dat de tweede partij van Nederland niet serieus wordt genomen”, zei de PVV-leider.

Maar volgens Zijlstra zijn gesprekken „zinloos” en is „er geen kabinet van te maken”. De VVD ziet het om „allerlei redenen” niet zitten om met de PVV samen te werken.

Volgens de VVD’er is tijdens de gedoogsteun die de PVV gaf aan het kabinet-Rutte I gebleken dat Wilders op belangrijke momenten wegloopt. Ook staan de sociaal-economische ideeën van de PVV-leider ver van die van de VVD af én is Wilders volgens Zijlstra „de afgelopen jaren zover geradicaliseerd dat hij de grondbeginselen van de liberale rechtsstaat, de vrijheden die iedere Nederlander moet hebben, geweld heeft aangedaan”.