Nieuws/Buitenland
83330
Buitenland

Hartverscheurende beelden: militairen bevrijden kind van explosieven

Jochie (7) gesnapt met bomgordel in Irak

MOSUL - Het Iraakse regeringsleger heeft in de buurt van Mosul een 7-jarig jongetje met een bomgordel aangehouden. Het kind liep met explosieven om zijn middel over straat en stond op het punt een zelfmoordaanslag te plegen.

Het jongetje had zich verscholen tussen families die op de vlucht waren voor de terroristen van IS en werd even buiten Mosul gesnapt door een paar soldaten.

Teder

Beelden van de aanhouding tonen hoe een militair op tedere wijze het blauwe voetbalshirtje van het kind omhoog trekt. „Niet bang zijn”, zegt hij tegen het kind, terwijl hij de jongen van zijn explosieve ballast ontdoet. De soldaat knipt zelfverzekerd, maar met gevaar voor eigen leven, alle draden door en haalt uiteindelijk de bomgordel van het kleine lichaam af.

Jongste ooit

De video, die op videosite LiveLeak werd geplaatst, zou op 18 maart zijn gemaakt. Volgens onbevestigde berichten is het kind de jongste zelfmoordterrorist ooit. De jongen is vermoedelijk gestuurd door Islamitische Staat. Het jochie, dat ’Uday’ zou heten, had van zijn ’oom’ de instructie gehad om het leger te beschadigen.

De hartverscheurde video duikt op terwijl het Iraakse regeringsleger een belangrijke voortgang heeft geboekt bij de herovering van het westelijk stadsdeel van Mosul op IS. De soldaten wisten vorige week een belangrijk bolwerk van de terroristen in te nemen, een complex van overheidsgebouwen.