Nieuws/Binnenland
833432
Binnenland

De Fabeltjeskrant

Deze week is het de week van de teek. Wat mij betreft verdient de teek een 'one way ticket to Mars' in plaats van een hele week voor zichzelf, maar het idee erachter is goed.

Ik ben best wel stoer (anno 2015 mag je jezelf gewoon complimenten geven) en schrik van weinig dingen, maar als ik een foto zie van een teek krijg ik een soort instant meltdown.

Nood breekt wet

Moet je nagaan wat er gebeurde toen er vier jaar geleden een teek door mijn huis liep. Geen grap. Terwijl ik mijn infuus aan het aankoppelen was zag ik iets over tafel lopen. Eerst dacht ik dat het een babyspinnetje was die verstoten was uit het spinnenweb omdat hij er wat lelijk en vies uitzag. Toen had ik het al kunnen weten. Na nadere inspectie bleek het een teek te zijn. Ik dacht: ik herken hem, maar wat als iemand anders hem niet herkent? Of sterker nog, niet eens weet dat hij bestaat en wat hij kan aanrichten. En wat als hij of zij als klap op de vuurpijl bij een arts komt die zijn kennis over Lyme uit de fabeltjeskrant heeft.

Het heeft vier jaar geduurd, maar met die gedachte schrijf ik je dit. Bij voorbaat mijn excuses als dit alles belerend overkomt, ik krijg jeuk van belerende mensen, maar nood breekt wet.

Als je eenmaal Lyme hebt, is het probleem immens. Maar er zit ook een groot probleem in de preventie en herkenning ervan. En daar kan ik met mijn in pyjama genesteld wezen niet bij. Er is zoveel onwetendheid en er zijn zoveel fabeltjes die klakkeloos worden overgenomen door de media en erger nog…. door artsen.

Mocht je dit gedrocht, dit loeder, dit slap excuus voor een insect tegen komen of mocht hij zich al in je genesteld hebben, probeer het kreng er dan niet met je EHBO-koffertje en wat alcohol uit te halen. Behalve als je Lyme wilt krijgen. Dan moet je zeker alcohol gebruiken, of groene zeep.Daar gaat een teek namelijk van spugen. En dan spuugt hij alle troep die hij in zich heeft in jou. Waarna hij nog lang en gelukkig leeft. Hij wel.Sue them!

Misschien denk je nu: 'Nou, nou Berdien, wat ben je fel. Neem een stukje chocola dan koel je wat af. ' Lees alsjeblieft even verder.

Als je gebeten bent door een teek en ziek wordt, hoop ik uit de grond van mijn hart dat je geen huisarts treft die de lotsbepalende woorden uit spreekt: 'je hebt geen kring, dus ook geen Lyme'. Het is dat we niet in Amerika wonen, anders zou ik zeggen; sue them!

En dan de uitspraak: als de teek korter dan 24 uur aan je heeft vastgezeten, is de kans op Lyme nihil. Veel mensen die Lyme hebben kunnen zich geen tekenbeet herinneren, dus de basis van deze uitspraak kan niet op goed onderzoek gebaseerd zijn.

Daarnaast houdt deze claim überhaupt (vind ik zo'n heerlijk woord) geen stand als je de teek verkeerd verwijdert.  Plus, uit wetenschappelijk onderzoek in 1998 (!!!!) is gebleken dat de tijd die een teek vast aan je heeft gezeten, GEEN invloed heeft op het besmettingspercentage. Sterker nog; de besmettingskans op Lyme (bij een geïnfecteerde teek) blijkt bij 24 uur zelfs 50%. Sinds wanneer is 50% gelijk aan nihil!? Kom op RIVM en media!Verzekering

We verzekeren ons in ons leven tegen alle soorten gevaar. Skiën met een helm, gordel om in de auto, condoom dragen tijdens de seks. We poetsen onze tanden en als we oversteken kijken we of er geen auto aankomt. Dus wáárom, en ik begrijp het echt niet, loop je met je een korte broek door het bos? En gebruik je geen DEET als je een wandeling maakt? En controleer je jezelf niet op tekenbeten als je thuis bent?

Hopelijk omdat je het niet wist. Omdat je niet wist dat dat kleine krengentje je hele leven op zijn kop kan zetten.  De week van de teek is wat mij betreft bedoeld voor de teek-leek. Dat was ik ook. Het is absoluut geen verwijt, maar inmiddels weet ik beter en ik hoop jij nu ook.

Bovenal hoop ik dat de medische wereld ophoudt met het geloven in fabeltjes over Lyme. Want zeg nou zelf, elke arts weet toch dat de Kerstman niet bestaat? Dus waarom geloven zij nog wel in fabeltjes!?