Nieuws/Binnenland
833642
Binnenland

Steun voor bloemencorso

De noodkreet van het wereldberoemde Bloemencorso Bollenstreek kan rekenen op massale steun in het land. De fleurige parade verkeert financieel in zwaar weer door de vele regeltjes waar het oer-Hollandse evenement aan moet voldoen.

„Laat minister Dijsselbloem de bonus van Schiphol-topman Nijhuis maar overmaken naar het bloemencorso”, reageert een lezer van deze krant. Meerdere bedrijven en particulieren kondigen aan om geld te doneren aan de drukbezochte bloemenparade.

In politiek Den Haag wordt met afschuw gereageerd op de vele regels waardoor het evenement in de knop gebroken wordt. Alleen al dit jaar kwamen er na het verlenen van de vergunning 14 nieuwe eisen, zoals het voeren van zwaailichten op praalwagens.

Minder, minder, minder

„Regels zijn nodig, maar ze moeten niet doorschieten", zegt CDA-Kamerlid Van Helvert. Hij vraagt aan minister Schultz (Infrastructuur) waarom het festijn aan zoveel eisen moet voldoen. „ Grote praalwagens met bloemen moeten toch ook wel zonder zwaailicht zichtbaar zijn voor het andere verkeer?"

PVV-Kamerlid Bosma reageert laconiek: „Ik pleit voor minder, minder, minder regels voor bloemencorso’s."

Corso-voorzitter Leo van der Zon wil met andere grote publieksevenementen aan tafel om gezamenlijk een vuist te maken tegen de dure regeldrift. Veel sportwedstrijden en carnavalsverenigingen kampen met dezelfde problemen.

SMS

„Minister Van der Steur stuurde vanochtend een sms naar me met de boodschap: ‘ goed verhaal in De Telegraaf.’ Ik ga hem eens inschakelen”, vertelt Van der Zon. De nieuwe justitieminister komt uit de Bollenstreek en zegt de traditie daar een ‘warm hart’ toe te dragen. Hij zegt echter niets aan de regeldruk te kunnen doen omdat zijn collega Schultz daarover gaat. „Het wordt een mooi bloemenjaar. Dat kan ik wel zeggen!"