Nieuws
833851
Nieuws

Gewilde Indiase award naar Nederlandse ondernemer

De Nederlandse ondernemer Jesse van de Zand (32) heeft met zijn bedrijf Janta Meals de Sankalp Award gewonnen, India´s meest prestigieuze prijs voor sociale ondernemingen. De onderneming werd als een van de dertien finalisten geselecteerd uit meer dan vierhonderd nominaties.

Van de Zand opende in juli 2013 samen met zijn Indiase compagnon Apeksha Porwal (22) de eerste Janta Meals vestiging in de Indiase stad Gurgaon. Hier kunnen arbeidsmigranten uit sloppenwijken voor omgerekend dertig eurocent een gezonde maaltijd krijgen. Inmiddels, bijna twee jaar later, wordt binnenkort de 29 vestiging geopend en heeft het bedrijf wekelijks ongeveer 25.000 klanten.

Gezonde voeding

Het idee komt van een Indiase investeerder die zag dat de meerderheid van de bewoners in de stad Gurgaon geen toegang tot goed eten heeft. De arbeidersklasse, die vaak ook uit migranten bestaat, heeft vaak geen plek om zelf eten te bereiden en is afhankelijk van voeding van straatverkopers, die niet altijd even hygiënisch zijn en eenzijdig voedsel leveren. De investeerder presenteerde zijn idee begin 2013 aan de Nederlandse social business incubator Enviu waar Van de Zand destijds werkte. Hij raakte vervolgens zo enthousiast dat hij zelf besloot erin te stappen als ondernemer.

,,We zijn erg blij met de Sankalp Award. De prijs draagt bij aan de geloofwaardigheid van Janta Meals. En dan met name als het gaat om het starten van gesprekken met potentiële investeerders en partners” , aldus Van de Zand.

Van de Zand begon zijn loopbaan als jurist. Vorig jaar vertelde hij deze krant waarom hij zijn toga in de wilgen hing om naar India te vertrekken.

Lees hier het hele verhaal van Jesse van der Zand