Nieuws/Buitenland
833924882
Buitenland

Erdogan gaat toch niet naar klimaattop in Glasgow

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

ANKARA - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is maandag niet zoals gepland naar Glasgow afgereisd voor de klimaattop COP26. Erdogan heeft zich vanwege veiligheidsredenen afgemeld.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

„Toen onze eisen niet werden ingewilligd, hebben we besloten niet naar Glasgow te gaan”, zei Erdogan volgens de Turkse zender NTV. Staatsmedia maakten maandagochtend bekend dat de regeringsleider vanuit Rome, waar hij afgelopen weekend de G20-top bijwoonde, onverwachts naar Turkije was teruggekeerd.

Het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 werd bijna een maand geleden geratificeerd door het Turkse parlement, nadat andere G20-landen dat al eerder had gedaan. Turkije deed er langer over omdat het land volgens Ankara niet als een ontwikkeld land moet worden gezien en beperkt toegang heeft tot geld voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Erdogan zou in Glasgow niet alleen de klimaattop bijwonen, maar ook een ontmoeting hebben met zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden. Dat overleg vond zondag al plaats in Rome. Erdogan en Biden spraken af de banden tussen de landen aan te halen, nadat de relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije door een reeks conflicten was verslechterd.