Nieuws/Binnenland
834162
Binnenland

Goudse raad voor blok gezet om moskee

De gemeente Gouda heeft tot 8 juli de tijd om het terrein van de Prins Willem Alexander kazerne te kopen van het rijk. Daarna zal het terrein worden verkocht aan de partij die het meeste biedt. Dat zou ook de al-Wahda moskee kunnen zijn.

Dat heeft wethouder Rogier Tetteroo woensdagavond gezegd tijdens de raadsvergadering, meldt Omroep West. Volgens de regionale nieuwszender betekent de uitspraak van Tetteroo dat als de gemeenteraad tegen de aankoop van het terrein is, daar een grote moskee zonder scholen zou kunnen komen waar de gemeenteraad bovendien niets meer over te zeggen heeft.

VVD

De Goudse coalitiepartijen willen nu dat een procesbegeleider de mogelijkheden van een kleinere moskee op het terrein gaat onderzoeken. De oppositie zou toezicht op dit proces kunnen houden door een monitorcommissie te benoemen. Maar de oppositiepartijen zien daar niets in en willen slechts een kant-en-klaar plan beoordelen.

Dat er nog steeds een megamoskee kan verrijzen op het terrein is te danken aan coalitiepartij VVD. De partij stemde begin maart tegen een motie van de oppositie om de komst van de moskee te blokkeren. Vorig jaar had de Goudse VVD-fractie nog voor een vergelijkbare motie gestemd.