Nieuws/Binnenland
834292
Binnenland

Keep them Rolling eindigt in Groningen

Rond de 120 legervoertuigen en twintig motoren komen zondag na een twee weken durende bevrijdingstocht door Oost- en Noord-Nederland aan in Groningen. De tocht was bedoeld als een herdenking van de bevrijding van dit deel van Nederland, zeventig jaar geleden.

Keep Them Rolling, de vereniging van verzamelaars van legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, begon met ruim honderd wagens en zo'n 25 motoren aan het evenement. „Het weer werkte niet altijd mee”, zegt Bert van de Maat. „Regen, sneeuw en hagel; in het basiskamp in IJzerloo stonden we tot onze knieën in de modder. Maar we zijn net als onze bevrijders als bikkels doorgegaan.”

De toer begon in Groesbeek, op dezelfde dag dat destijds de operatie van de bevrijders begon. „Deze keer trokken we we door een deel van Duitsland en maakten we een bocht om bij Aalten weer de grens over te gaan.” De ontvangst was erg goed, stelt Van de Maat, een beetje zoals de bevrijders destijds hebben ervaren, vermoedt hij. „In veel dorpen en steden vierden ze tegelijkertijd dat we zeventig jaar geleden werden bevrijd.”