Nieuws

Chantal Janzen is sexy Brigitte

List en bedrog in boekenland

Door Eric le Duc

Het Verlangen met Chantal Janzen.

Het Verlangen met Chantal Janzen.

Chantal Janzen speelt de sexy, ontwapende Brigitte in de nieuwe speelfilm Het verlangen. Ze krijgt veel succes als schrijfster, maar dat is alleen gebaseerd op haar uiterlijk en de literaire kwaliteiten van een ander. Sterker nog: haar eigen roman is vreselijk.

Het Verlangen met Chantal Janzen.

Het Verlangen met Chantal Janzen.

Kent u ze nog, de jongens van Milli Vanilli die in de jaren ’80 en ’90 hit na hit scoorden? Groot was de verbijstering toen uitlekte dat deze Frans/Duitse mooiboys geen noot konden zingen. Ze bleken slechts de aantrekkelijke stand-ins voor de echte zangers van de band, die volgens de platenmaatschappij niet te marketen waren.

Dit grootste bedrog uit de muziekgeschiedenis inspireerde scenarist Frank Ketelaar mede tot het schrijven van Het verlangen. Hierin ontvangt de worstelende uitgeverij van de broers Marc (Gijs Naber) en Boudewijn (Alex Klaasen) een geniaal manuscript. Maar auteur Herman Schutte (Peter Bolhuis) blijkt een stotterende kluizenaar die onmogelijk sexy in de markt kan worden gezet. De oplossing dient zich aan in de persoon van Brigitte Hooijmakers (Chantal Janzen), een beeldschone ’domme doos’ die bij dezelfde uitgeverij een tenenkrommende roman heeft ingeleverd over... twee Prada-schoenen. De wisseltruc is simpel: Marc en Boudewijn besluiten het literaire meesterwerk van Herman uit te brengen met op de cover de naam en foto van oogverblindende Brigitte.

Met Het verlangen neemt ook de distributeur u als kijker flink in de maling. Gepresenteerd met een heuse ’roze’ loper-première oogt de nieuwe film van Joram Lürsen (Alles is liefde, Publieke werken) aanvankelijk als een suikerspinzoete zwijmelaar. Maar het verhaal ontpopt zich meer en meer als een inktzwarte komedie over schone schijn in de uitgeefwereld. Seks verkoopt, ook in boekenland. En aanschuiven bij De wereld draait door of op de Frankfurter Buchmesse borrelen met Robert Vuijsje en Ronald Giphart, ook dat blijkt met een knap koppie toch een stuk eenvoudiger. Lürsen en Ketelaar leggen deze uitgekiende marktwerking van list en bedrog op komische wijze bloot, met een grandioze finale tot gevolg.

WAT: drama, komedie

REGIE: Joram Lürsen

MET: Chantal Janzen, Alex Klaasen, Gijs Naber

Door Eric le Duc