Nieuws/Buitenland
834421
Buitenland

'Antisovjetwet gevaarlijk voor Oekraïne'

De wet die onder meer Sovjetpropaganda in Oekraïne verbiedt, kan leiden tot een tweedeling van de bevolking en ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van Oekraïne. Daarvoor waarschuwde politiek wetenschapper Roeslan Bortnik.

Volgens Bortnik past de wet niet in de Oekraïense samenleving. De directeur van het Oekraïense Instituut voor Beleidsanalyse en Management zei dat het Sovjetverleden onderdeel uitmaakt van het Oost-Europese land en dat er anders een gat van 60 tot 70 jaar in de geschiedenis is. Daarover berichten Oekraïense media zaterdag.

Het Oekraïense parlement nam donderdag een wet aan die propaganda en symbolen van nazi- en communistische regimes verbiedt. Ook werd een wet aangenomen waarmee Oekraïners die tegen het Rode leger vochten, als 'vrijheidsstrijders' worden neergezet. Onder hen waren omstreden leiders die banden met nazi-Duitsland onderhielden.

Politieke experts denken dat de wetten alsnog worden gewijzigd of dat president Petro Porosjenko ze niet tekent, omdat ze mogelijk in strijd zijn met de grondwet.