Nieuws/Buitenland
834426
Buitenland

Obama ontmoet Castro

De presidenten van Cuba en de Verenigde Staten hebben zaterdag in Panama voor eerst in 59 jaar een uitgebreid gesprek met elkaar gevoerd.

Naar de historische ontmoeting tussen Raúl Castro en Barack Obama werd in Havana en andere steden van het zo lang geïsoleerde Caribische eiland reikhalzend uitgekeken.

„Het werd ook wel tijd dat ik hier mijn zegje mag doen”, grapte de jongere broer van Fidel. Voor het eerst sinds 1962 mocht een Cubaanse leider een top van de Organisatie voor Amerikaanse Staten toespreken.

Castro roemde Obama voor de poging om de strijdbijl tussen beide landen, een relikwie van de Koude Oorlog, te begraven. „De laatste tien president hebben alle tien schuld aan Cuba, Obama niet. Ik bewonder hem, en ik denk dat zijn houding te maken heeft met zijn eenvoudige achtergrond.”

Conflicten

President Obama op zijn beurt liet weten niets lievers te doen dan de Koude Oorlog te vergeten. „Ik heb geen zin om over conflicten te praten die dateren van voor mijn tijd.”

Ook zei Obama dat het tijd was ’om eindelijk iets nieuws te proberen na vijftig jaar boycot’. De Amerikaan benadrukte het belang van een normalisering van de relatie tussen Cuba en de VS voor de Cubaanse samenleving. Meer Amerikaanse reizigers, culturele uitwisseling en mogelijke investeringen „betekenen meer kansen en inkomsten voor het Cubaanse volk”. Ook prees hij de ’openheid’ van de Cubanen. Beide leiders kregen een staande ovatie.

Lees verder: Havana aan buis gekluisterd

Lees ook:

Zijn we nu weer vrienden?

Zwarte terroriste zit Obama in de weg

Cuba: tussen hoop en vrees