Nieuws/Buitenland
834429
Buitenland

Obama en Castro begroeten elkaar op top

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse ambtsgenoot Raul Castro hebben elkaar vrijdag (lokale tijd) in Panama begroet op de Summit of the Americas. De leiders gaven elkaar een hand en maakten een praatje.

De ontmoeting tussen Obama en Castro wordt wereldwijd nauwlettend gevolgd. Cuba en de Verenigde Staten stonden de afgelopen halve eeuw lijnrecht tegenover elkaar, maar proberen nu de banden aan te halen.

Een medewerker van het Witte Huis bevestigde dat de leiders elkaar kort spraken. „Het was een informeel gesprek”, benadrukte de functionaris. „Er was geen inhoudelijke conversatie tussen de leiders.”

De ontmoeting vond plaats tijdens de openingsceremonie van de top. Daar was ook premier Mark Rutte aanwezig. Op beelden is te zien dat de premier enige tijd toekijkt terwijl Castro en Obama met elkaar in gesprek zijn.

Een topadviseur van Obama zei eerder dat de twee leiders elkaar zaterdag vermoedelijk ook zullen spreken. „We verwachten zeker dat ze in de gelegenheid zijn elkaar morgen te zien”, stelde veiligheidsadviseur Ben Rhodes vrijdag.

Volgens Rhodes hebben de VS en Cuba de afgelopen tijd gesproken over een „scala aan onderwerpen”. Castro en Obama kunnen volgens de adviseur samen „de balans opmaken” van de voortgang in de onderhandelingen tussen de landen.

De leiders spraken elkaar eerder deze week al telefonisch. Ze hadden het toen onder meer over de onderhandelingen over de normalisering van de relatie tussen de landen. Ook werd gesproken over de top in Panama, aldus Rhodes.