Nieuws/Buitenland
834437
Buitenland

Suriname stuurt Jamaicaanse IS-ganger terug

De politie in Suriname heeft zaterdagochtend een zestienjarige Jamaicaanse jongen de toegang tot Suriname geweigerd. De jongen wilde via Suriname en Nederland doorreizen naar zijn eindbestemming Turkije om zich daar bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te melden. Daarover bericht de Surinaamse politie zaterdag.

De politie had via een regionale inlichtingendienst informatie ontvangen dat de jongen mogelijk van plan was zich aan de sluiten bij IS. Na ondervraging besloten de Surinaamse autoriteiten de jongen terug te sturen naar zijn geboorteland.

Het nieuws dat iemand uit het Caribisch gebied zich bij IS wil aansluiten komt in Suriname niet helemaal onverwacht. Eind maart meldde de lokale krant de Ware Tijd dat de Amerikaanse generaal John Kelly informatie had dat er vanuit Suriname, Trinidad en Tobago, Jamaica en Venezuela mensen zouden zijn vertrokken om zich aan te sluiten bij de terreurbeweging.

De directeur van de Surinaamse veiligheidsdienst, Melvin Linscheer, liet toen weten het daar niet mee eens te zijn. Zijn dienst had geen enkele aanwijzing dat Surinamers zich bij IS zouden hebben aangesloten of dat de Surinaamse autoriteiten zich daar zorgen over maken.

Met het terugsturen van de Jamaicaanse jongen heef Suriname we een duidelijk signaal gegeven dat het land er alles aan doet te voorkomen dat de regio betrokken raakt bij het islamitische terrorisme, aldus de politie.