Nieuws/Binnenland
834441
Binnenland

Politie doet forensisch onderzoek

Vernielingen in Maagdenhuis

De bezetters van het Maagdenhuis hebben daar flink wat vernielingen aangericht. Verschillende deuren vertonen schade, onder meer de deuren van de kamers van het College van Bestuur. Ook zijn er ruiten en dakpannen gesneuveld, er zijn posters geplakt, marmeren vloeren zijn beschadigd en muren zijn van graffiti voorzien.

Omdat het een monumentaal pand is zal het veel duurder zijn om de schade te herstellen dan wanneer het een 'gewoon' pand zou zijn, aldus een woordvoerster van de Universiteit van Amsterdam. Het restaureren van monumenten is volgens haar aan strenge regels gebonden.

Behalve de schade was er ook nog veel troep achtergebleven.

Eerder noemde de Universiteit van Amsterdam een schadepost van 500.000 euro. Dat bedrag zou onder meer bestaan uit kosten voor de beveiliging, schoonmaak, herstelwerkzaamheden en het verplaatsen van medewerkers naar een andere werkplek. „De raming door de schade-experts moet nog binnenkomen, maar het lijkt me dat dat bedrag aardig zal kloppen”, aldus de woordvoerster.

De politie doet zaterdagmiddag uitgebreid forensisch onderzoek in het Maagdenhuis. Agenten nemen vingerafdrukken en maken foto's van de schade. Ook wordt er samen met mensen van de UvA geïnventariseerd of er spullen zijn verdwenen, aldus een woordvoerster.

Het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd aan het eind van de ochtend ontruimd, nadat protesterende studenten er zes weken hadden gebivakkeerd.

Als het onderzoek klaar is, wordt het Maagdenhuis overgedragen aan de universiteit.