Nieuws/Binnenland
834454
Binnenland

Bezetting Maagdenhuis ten einde

Bij de ontruiming van het Maagdenhuis in Amsterdam zijn zaterdagochtend negen mensen aangehouden. Zij werden opgepakt voor onder meer belediging van agenten, belemmering en het gooien van een verfbom naar een van de politiepaarden. Dat heeft de politie zaterdag laten weten. De politie maakte zaterdagochtend een einde aan de wekenlange bezetting van het Maagdenhuis. Studenten hielden dit pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit.

Het pand is nu leeg, hebben de bezetters bekendgemaakt. Buiten op het Spui is het wel erg onrustig. Meerdere studenten, docenten en andere sympathisanten vertrokken vrijwillig uit het pand en zijn op het plein gaan zitten. Daar kunnen ze voorlopig blijven zitten. Ze houden speeches en scanderen ze leuzen. Een aantal mensen is aangehouden door de politie. Negen mensen zijn aangehouden door de politie.

De studenten vonden de ontruiming veel te heftig. Volgens hen heeft de ME buitensporig veel geweld gebruikt.

Meer dan tien ME-busjes en politie te paard verzamelden zaterdagochtend bij het pand aan het Spui. Het plein is afgezet. Veel mensen, waaronder toeristen, staan te kijken.

De rechter oordeelde vrijdag dat de studenten het pand op korte termijn moesten verlaten. De studenten zelf hadden toegezegd maandag te vertrekken, zodat het festival dat ze dit weekend georganiseerd hebben nog door kan gaan. Zij zijn van plan het festival op het Spui te houden.

In een statement van de Amsterdamse driehoek van gemeente, OM en politie staat dat ze hadden gehoopt dat het bestuur van de UvA en de bezetters na het vonnis van de rechtbank afspraken konden maken over een ordentelijk vertrek uit het Maagdenhuis. „Dat is niet gebeurd”, daarom moest er zaterdagochtend ontruimd worden.

Een woordvoerder van de UvA verwacht dat het Maagdenhuis over twee weken weer in gebruik kan worden genomen. De kosten van de hele bezetting, dus zowel van het Maagdenhuis als het Bungehuis, komen volgens hem neer op ongeveer vijf ton. „Het gaat om de kosten voor de beveiliging, schoonmaak, herstelwerkzaamheden en medewerkers die moesten uitwijken naar een andere werkplek.”

Bekijk hier live beelden.

 

Later meer.