Nieuws/Binnenland
834476
Binnenland

Verzet tegen extra onderwijsbezuinging

De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (G4), zijn ontzet over een onverwachte bezuiniging van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Hij wil vanaf volgend jaar in die steden 20 miljoen euro bezuinigen op de subsidie voor het wegwerken van achterstanden bij kinderen in het onderwijs. „Deze bezuinigingen hebben grote gevolgen”, aldus de G4.

„Achterstand in het onderwijs vergroot de kans op vroegtijdig schoolverlaten en werkloosheid”, stellen de onderwijswethouders. De 20 miljoen euro die wordt gekort was onder meer bedoeld voor kinderen die bijvoorbeeld een taalachterstand hebben. Met de subsidie moest worden voorkomen dat de kinderen met een achterstand aan hun schoolloopbaan beginnen.

Herverdelen

Dekker wil het geld herverdelen. Hij wil kleinere gemeenten meer geld geven om achterstanden weg te werken. Dat heeft echter negatieve gevolgen voor de grote steden, menen de G4. Er is dan minder geld voor het bijscholen van peuterleidsters en het aantrekken van hbo-geschoolde medewerkers in de peuteropvang.

De grote steden vinden het weliswaar terecht dat ook in kleinere gemeenten aandacht is voor het wegwerken van onderwijsachterstanden, maar ze vinden het onbegrijpelijk dat de staatssecretaris afbreekt wat de afgelopen jaren in de grote steden is opgebouwd. De korting in de grote steden gaat ten koste van duizenden plekken in de zogeheten voorschoolse opvang. Bovendien dreigen honderden leidsters op straat komen te staan.

Kwetsbare kinderen

De PvdA laat zaterdag weten ook tegen te zijn. Kamerlid Keklik Yücel van deze regeringspartij vindt dat er geïnvesteerd moet worden in alle kwetsbare kinderen, zowel in grotere steden als in de regio. „Deze verschuiving past hier niet in. Regio's moeten echt meer geld krijgen, maar niet ten koste van kinderen in de grotere steden”, zegt ze.

Een woordvoerder van Dekker gaat niet inhoudelijk op de herverdeling in. Hij wijst er alleen op dat het niet om een bezuiniging gaat op het totale budget voor de taalachterstanden en dat het kabinet er nog een besluit over moet nemen.