Nieuws/Buitenland
834501
Buitenland

'Duitsland in weekeinde slecht beveiligd'

Terroristen die iets willen ondernemen in Duitsland, kunnen dat het beste in het weekeinde doen. Het land blijkt dan slecht beveiligd tegen aanslagen. Dat concluderen de Duitse federale recherche BKA en twee politieke partijen, SPD en Union.

Zij baseren zich volgens de krant Kölner Stadt-Anzeiger op drie incidenten de afgelopen maanden in Dresden, Braunschweig en Bremen die in het weekeinde plaatsvonden. Het landelijke terreurafweercentrum in Berlijn (GTAZ), dat de aanpak moet coördineren, bleek bij die dreigingen slecht bezet. Medewerkers konden met veel moeite worden bereikt.

Op werkdagen vindt in het centrum regelmatig overleg plaats waarbij vertegenwoordigers van landelijke diensten en die van de deelstaten informatie uitwisselen. In de weekeinde gebeurt dat echter niet. Als dan een terreurdreiging ontstaat, moeten de ambtenaren een voor een worden opgeroepen. „Natuurlijk weten we wie verantwoordelijk is en hebben we telefoonnummers”, aldus een veiligheidsexpert. Maar het kan volgens hem altijd dat een ambtenaar op zo'n moment juist „met zijn vrouw boodschappen doet bij de Aldi” en niet direct opgetrommeld kan worden.

In Dresden en Braunschweig werden grote evenementen op het laatst afgeblazen vanwege acute terreurdreiging. In Bremen werd een algemeen terreuralarm voor de stad gegeven.