Nieuws/Binnenland
834512
Binnenland

COLUMN EPCO ONGERING

Plucheplakkers

Bij de Wereldvoetbalbond FIFA weigert Sepp Blatter het pluche te verlaten. Omdat de voorzittershamer hem tot een van de machtigste mannen ter aarde maakt, stelt hij zich ondanks zijn leeftijd (79), opnieuw verkiesbaar. Macht werkt verslavend en daarom wantrouw ik de plucheplakkers, mensen die erg lang op een machtige plek blijven zitten.

In de watersport hebben we niet veel bejaarde Bobo’s. Dacht ik. Totdat ik ging zoeken. Bij de wereldzeilbond ISAF zit de 69 jarige Italiaanse voorzitter er pas drie jaar. Hij wordt bijgestaan door twee hoogbejaarde koningen (van Noorwegen en Griekenland) en zeven vicepresidenten, waarvan er vier de AOW grens al jaren geleden zijn gepasseerd.

Jachtige nomadenleven

Dit geeft te denken. Waarom willen vijfenzestigplussers hun rustige bestaan achter de geraniums inwisselen voor het jachtige nomadenleven van de sportbondsbons? Waarschijnlijk omdat hun functie ze elke dag op kosten van de sporters in luxe limousines van vijfsterrenhotels naar comfortabele vergaderfauteuils met vijfgangen diners brengt. En in plaats van te zeilen spelen ze politieke pokerspelletjes. Hou me ten goede, er zijn veel bekwame bejaarde en zelfs hoogbejaarde hoogwaardigheidsbekleders. Maar echt goede leiders komen zelf bijtijds tot de conclusie dat ze moeten opstappen.

Een uurtje verplicht de sport beoefenen

Voor alle anderen zou het goed zijn als er aan elke vergadering een sportieve component wordt toegevoegd. Tijdens elke meeting een uurtje verplicht de sport beoefenen die ze vertegenwoordigen, brengt bestuurders dichter bij de atleten en laat ze ook voelen wanneer hun vertrektijd nadert. Mensen als Sir Robin Knox Johnstone, die op zijn 75e nog altijd oceaanwedstrijden zeilt, behouden dan natuurlijk het recht om sportbonden te besturen.