Nieuws/Binnenland
834719
Binnenland

Fietstsest: betaalbare racers

Geen verliezers

De test van de racefietsen was pittig: het Zuid-Spaanse klimaat was volledig van slag toen we op de pedalen stonden. De hoosbuien, rukwinden en soms spekgladde kasseien in Ronda dwongen de wielrenners om extra alert te zijn. Ook de fietsen zelf werden door het weer extra op de proef gesteld.

In het betaalbare segment (in de prijsklasse van 1499 tot 1999 euro) hebben we negen fietsen getest: Bulls, Canyon, Cannondale, B’Twin, Ridley, Cube, Rose, Focus en BMC. Vertaal betaalbaar in dit geval niet met goedkoop, want zo zagen deze fietsen er beslist niet uit. Het tegengestelde is waar, de fabrikanten hebben zich, wat afmontage en vormgeving betreft, beslist niet ingehouden. Zo zijn de racefietsen stuk voor stuk uitgerust met sterke frames en is er zelfs opvallend vaak duur carbon gebruikt, iets dat je in deze prijsklasse niet verwacht.

Bewezen

We nemen de racefietsen even kort door. De Cannondale Caad 10 Ultegra belooft bij de eerste aanblik al veel goeds voor wielerfanaten. Het is een mooi afgewerkte fiets met een stijf en klassiek aluminiumframe. De voorgangers van de Caad 10 hebben zichzelf ruimschoots bewezen en dit is de verbeterde versie. „Als je rijdt op de fiets, voel je dat ook”, benadrukt een van de testers.

Vervolgens de BMC Teammachine SLR 03. Een hele mooie degelijke fiets, zoals je dat van Zwitsers mag verwachten. Het prachtige frame met die karakteristieke splitsing van de bovenbuis, typerend voor BMC-frames, geeft je het gevoel op iets speciaals te fietsen.

De eer

De Cube Agree, die uiteindelijk toch met de eer ging strijken, kreeg het extra zwaar te verduren tijdens de test en onze waaghalzen moesten tijdens fikse regenbuien alle zeilen bijzetten. De fiets heeft een oversized carbonframe met een afgeplatte bovenbuis. Daarmee krijgt hij een goede stijfheid en een prettig rijgedrag op verschillende ondergronden, zoals asfalt of klinkers. Hij is afgewerkt in een mooie kleurcombinatie, waarbij gelet is op de kleinste details.

De Canyon Endurace, is een sportieve racer die goed is afgemonteerd met de Shimano Ultrega 11 speed. De speciale dempende VCLS-zadelpen is niet van grote schoonheid, maar zorgt wel voor een comfortabele zit. Dit betekent dat je met deze fiets ook over de kasseien kan.

De B’Twin Ultra 900, de Franse racer, valt op door het bijzondere frame met een oversized onderbuis en een schuin aflopende bovenbuis. De fabrikant past twee tinten zwart toe, waardoor het uiteindelijke design enigszins sinister en tevens gewaagd is. Ook de Ridley Fenix C20 is uitgevoerd met een stabiele Shimano 105-groep en het frame ziet er lekker eigentijds uit en heeft een verrassende kleurstelling.

Vliegend tapijt

Diverse testers waren gecharmeerd van de Rose. Deze fiets heeft een opvallend geel-zwart design en is voorzien van een verbluffende afmontage in combinatie met zeer sterke en stijve wielen. Tevens zorgt het mooi geometrisch vormgegeven aluminium- frame, voor een uitermate strak bochtgedrag én gaat deze fiets als een vliegend tapijt over de kasseitjes.

Een tweede die bij meerdere testers speciaal in de smaak viel, was de Bulls. Net zoals de Rose erg strak en stijf, en zelfs volledig in carbon uitgevoerd. De schakelgroep van de Bulls is echter wel van de goedkopere Shimano 105-serie en ook zijn de Mavic-wielen van de Bulls uit een goedkopere serie. Al met al is dit volgens veel testers toch één van de mooiste fietsen.

Daarnaast viel de Focus op. Deze fiets is net zoals de Bulls redelijk opgebouwd met een zeer stijf en sterk carbonframe. Een strak racertje wat design betreft, oogstrelend zelfs, en zeker het bekijken waard.

De conclusie van het testteam in deze categorie racefietsen: echte verliezers zijn er niet, eigenlijk alleen maar winnaars. De kwaliteit is over het algemeen verbluffend goed, we noteerden slechts hier en daar een paar minpuntjes.