Nieuws
834802
Nieuws

Etam Groep op omvallen

Etam Groep Retail, het moederbedrijf van Miss Etam en Promiss, heeft uitstel van betaling gekregen. Dat meldt de rechtbank in Den Haag.

,,De situatie bij Etam Groep is het gevolg van de toegenomen druk op de Nederlandse moderetailmarkt en de sterke opkomst van e-commerce, Ondanks de doorgevoerde organisatie- en kostenaanpassingen, is het Etam de afgelopen tijd niet gelukt om zich aan de nieuwe marktomstandigheden aan te passen'', aldus het bedrijf in een persbericht.

Etam Groep wil nog niet zeggen wat de gevolgen zijn voor het personeel. ,,De medewerkers die in dienst zijn van Etam Groep blijven de komende periode gewoon aan het werk en krijgen hun salaris uitbetaald.'' Inmiddels zijn Martijn Vermeeren en Pierre van Voorst benoemd als bewindvoerders.

Banen

De vakbonden vrezen echter dat er een flink aantal banen wordt geschrapt bij het concern. Bestuurder Martijn den Heijer van CNV is dan ook geschrokken van het slechte nieuws. ,,Etam heeft al eerder reorganisaties doorgevoerd en winkels op de schop genomen. Maar ik had echt niet verwacht dat ze er zo slecht voor stonden.'' Den Heijer hoopt op een doorstart. ,,Wij verwachten dat er binnen enkele weken meer duidelijkheid komt.''

Volgens Den Heijer is de situatie in de retailsector zeer zorgelijk. ,,Als een bedrijf als Etam, dat ook vol heeft ingezet op online, op omvallen staat kun je je afvragen hoe het is gesteld met de rest van de sector. Dat belooft nog wat voor de rest van het jaar.''

Reorganisaties

De afgelopen twee jaar voerde Etam al twee reorganisaties door, waarbij 240 banen werden geschrapt. De reorganisaties waren nodig omdat de winkelverkopen dalen.

Etam Groep heeft 130 Miss Etam-filialen en 70 Promiss-winkels. Bij de Etam Groep werken zo´n 2000 mensen, waarvan 1500 mensen bij Miss Etam. Dat laatste onderdeel bestaat ruim 90 jaar.

Frits van Peski is nu interim-ceo van Etam Groep. Tot begin dit jaar leidde John van der Ent de Etam Groep. Hij is nu topman van V&D.