Nieuws/Binnenland
834881
Binnenland

'Verandering aanpak Wallen jaagt geldschieters weg'

Vastgoedinvesteerders willen alleen geld steken in het Wallengebied als de hoofdstad zich langdurig blijft bemoeien met de rosse buurt. Te rigoureuze veranderingen binnen het 1012-project jagen de geïnteresseerde geldschieters weg.

Daarvoor waarschuwde burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tijdens een debat over het 1012-project in de gemeenteraad. Amsterdam is al sinds 2008 druk bezig met de opschoning van het Wallengebied. 126 raambordelen heeft de gemeente al gekocht of gesloten, nog 83 peeskamers staan op de nominatie om uit te worden gekocht. Maar het project loopt niet voorspoedig. De onderhandelingen met de vijf eigenaren van deze panden zijn vastgelopen. Daarnaast willen de coalitiepartijen in de gemeenteraad D66, VVD en SP minder geld besteden aan het opkopen van raambordelen. Het hele project kost 108 miljoen euro, maar ruim 24 miljoen euro moet nog vrijgemaakt worden. Het liefst willen deze partijen zelfs minder ramen opkopen dan eerder afgesproken, en zo geld besparen.

Daarom is Van der Laan bezig met het zoeken van private investeerders die geld willen stoppen in het gebied, zodat de stadsschatkist minder belast wordt. Inmiddels heeft vastgoedbedrijf Syntrus Achmea belangstelling getoond, en ook particuliere geldschieters willen participeren in 1012inc, zoals het investeringsvehikel wordt genoemd. Volgens Van der Laan willen deze investeerders alleen willen meedoen als de gemeente actief betrokken blijft. ,,We moeten nu richting bepalen, want niemand wordt gelukkig van onzekerheid. Het eerste wat Syntrus Achmea op tafel legde was de vraag wat de gemeente gaat doen. De kans dat 1012inc van wal komt is groter als we wat rustiger zijn in het bepalen van de richting.’’

De burgemeester belooft voor de zomer op een rij te zetten wat de financiële en juridische gevolgen zijn van het (deels) stoppen met de opkoop van ramen. Maar al wel is duidelijk dat dit tot gevolg heeft dat de eigenaren van de raambordelen gecompenseerd moeten worden voor de ontstane planschade, aldus Van der Laan.

Vanwege de raadsvergadering demonstreerden donderdag ruim 100 sekswerkers tegen de actieve uitkoop van bordeelhouders in het Red Light District.