Nieuws/Binnenland

Tientallen bruikbare tips over MH17

In de jacht op de daders van de massamoord op de MH17-inzittenden heeft justitie ruim driehonderd reacties op een vorige week internationaal verspreide getuigenoproep binnengekregen.

Volgens een woordvoerder van het Landelijk Parket zijn er „naar het zich laat aanzien enkele tientallen serieuze getuigen” bij die gehoord gaan worden.

Het Joint Investigation Team (JIT) waarover de Nederlandse justitie de coördinatie heeft, ontving tot nu toe 170 e-mails, 135 telefoontjes, één tip via Skype en een reactie via VK (de Russische variant op Facebook). Veel van de tips komen uit het oosten van Oekraïne, de regio waar de Malaysia Airlines Boeing 777 werd neergeschoten en die wordt gedomineerd door pro-Russische separatisten.

Alles wijst erop dat een Buk-raket op het passagierstoestel is afgevuurd waarbij alle 298 inzittenden de dood vonden. Nederlandse burgemeesters zijn na de aanslag op vlucht MH17 ’bestookt’ door ’handelaren in natuursteen’ met vragen naar de oprichting van een nationaal monument. De handelaren in natuursteen waren niet de enigen die dachten een slaatje te slaan uit het leed van nabestaanden; nep-facebookprofielen, zogenaamd ter ere van slachtoffers, bleken te linken naar sites met malware.

Dat valt te lezen in documenten die de overheid heeft vrijgegeven over de afwikkeling van de aanslag. Het gaat om honderden stukken, voornamelijk mailwisselingen tussen overheidsafdelingen belast met de communicatie over MH17 met nabestaanden, pers en andere overheidsinstanties. Veel nieuws leveren de documenten niet op; alle mogelijk gevoelige informatie is onleesbaar gemaakt.

Bij de documenten zit ook een rapport over de blootstelling van deelnemers aan de repatriëringmissie aan gevaarlijke stoffen. Daaruit blijkt dat Defensiemedewerkers bij de tijdelijke basis in het Oost-Oekraïense Soledar zijn blootgesteld aan verhoogde concentraties asbestvezels, hetgeen extra gezondheidsrisico’s heeft opgeleverd. Ook bij de identificatie van de slachtoffers in de Hilversumse kazerne zijn medewerkers blootgesteld aan verhoogde concentraties formaldehyde.