Nieuws
835225
Nieuws

Zzp'ers zijn zeer tevreden

De zzp'ers in ons land zijn zeer tevreden over hun werk, vooral omdat ze hun eigen tijd kunnen indelen en geen baas hebben die hen op de vingers kijkt.

Liefs driekwart van de zelfstandig ondernemers zonder personeel geeft zijn arbeidsleven zelfs een 8 of hoger als rapportcijfer, waarbij twaalf procent het bestaan zelfs met een 10 waardeert. Voor bijna 80 procent geldt de grote keuzevrijheid als voornaamste factor van het gelukzalige gevoel.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek van het donderdag voor het eerst verschijnende VrijeStijl Magazine van de ZZP Servicedesk onder meer dan 600 zelfstandigen uit sectoren als de zakelijke dienstverlening en de bouw. Uit de resultaten blijkt dat slechts tien procent zegt meteen toe te happen indien hen een vaste baan wordt aangeboden.

Voorts blijkt dat voor bijna een kwart van de zelfstandigen werkweken van 50 uur of meer de gewoonste zaak van de wereld zijn. Een derde van de respondenten werkt tussen de 40 en 50 uur.

De meeste ‘overwerkers’ hebben geen problemen met de lange dagen. Wel geeft de helft aan dat steun van de partner bij de keuze om het werken onder een baas op te geven, onontbeerlijk is.

De dreigende afschaffing van de zelfstandigenaftrek bij de belastinghervorming, levert waarschijnlijk geen kaalslag op onder de zzp'ers. Bijna 60 procent zegt ‘zeker niet te stoppen’ als deze omstreden maatregel door het kabinet Rutte wordt doorgevoerd. Slechts 2 procent zegt er zeker de brui aan te geven zodra de aftrek wordt geschrapt.