Nieuws/Binnenland
835235
Binnenland

'Dijsselbloem te lief voor ABN'

Minister Dijsselbloem (Financiën) kan z’n borst donderdag nat maken. Hem wacht een zwaar debat over de afgeblazen beursgang van ABN Amro, al zal hij de steun van de meerderheid blijven behouden.

Volgens de oppositie had de PvdA-bewindsman veel harder met de vuist op tafel moeten slaan bij ABN Amro, door zich ronduit tegen de salarisstijging van een ton voor de bestuurders te keren.

In maart vorig jaar gaf Dijsselbloem in verschillende gesprekken met de raad van commissarissen en de raad van bestuur van de bank weliswaar aan dat hij de loonsverhoging onverstandig vond, hij beloofde die naar buiten toe wel te zullen verdedigen omdat het juridisch allemaal in de haak was.

Onbegrijpelijk, vinden SP, CDA, D66, CU en GroenLinks. „Hij had moeten zeggen: ’Dit is onacceptabel’. Zijn houding is niet geloofwaardig", vindt D66-Kamerlid Koolmees. Want recent verklaarde de PvdA-bewindsman, de enige aandeelhouder van de staatsbank, namelijk dat de loonsverhoging hem een „graat in de keel" was, terwijl hij er al een jaar van wist én ABN Amro beloofde dat hij niet voor de hogere beloning zou gaan liggen.

Ook CU-Kamerlid Schouten is onverbiddelijk in haar oordeel. „Hij had vorig jaar moeten zeggen: ’Dit gaat gevolgen hebben als jullie dit doorzetten.’ Maar dat heeft hij niet gedaan en pas nu heeft het consequenties gehad door de beursgang op te schorten. Wat hij heeft gedaan had hij al veel eerder kunnen doen." De SP vindt dat Dijsselbloem er meteen al met gestrekt been in had moeten gaan bij de bank toen die weigerden nog langer af te zien van een forse loonsverhoging. „Heeft hij keihard gezegd: ’Doe het niet?’ Dat blijkt nergens uit. ’Dit is niet acceptabel’ had de boodschap moeten zijn. Pijnlijk is dit", aldus SP-Kamerlid Merkies. „Hij heeft zich naar buiten toe flinker voorgedaan, dan binnenskamers", constateert CDA-Kamerlid Omtzigt.

Dijsselbloems positie als minister zal niet direct in gevaar komen, want coalitiepartijen VVD en PvdA blijven hem sowieso steunen, waardoor een meerderheid gegarandeerd is. VVD-Kamerlid De Vries wil nog wel van hem weten hoe het kan dat de affaire bij de bank zo heeft kunnen ontsporen. De PvdA legt de schuldvraag helemaal bij de bank zelf. „De raad van bestuur en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor een onverantwoord besluit. De minister heeft keer op keer geroepen dat ze het niet moesten doen", reikt PvdA-Kamerlid Nijboer Dijsselbloem alvast de helpende hand.

De SP gaat Dijsselbloem vandaag vragen om de raad van commissarissen te ontslaan. Andere partijen zijn daar terughoudender in. Oók de PvdA, die harde kritiek heeft geuit aan het adres van de commissarissen die blind zouden zijn voor kritiek uit de maatschappij over hoge salarissen. „Het is goedkoop om als politiek te eisen dat zij moeten opstappen", stelt Nijboer echter. „Het vertrouwen is geschonden, laat ze daar nu maar aan werken."