Nieuws/Buitenland
835247
Buitenland

Prinses Cristina vertrouwde man volledig

De Spaanse prinses Cristina heeft woensdag om vrijspraak gevraagd in de fraudezaak waarin ze met haar man Iñaki Urdangarin is verwikkeld. De 49-jarige zus van koning Felipe verklaarde dat ze haar man volledig vertrouwde en daarom alle documenten die haar man haar voorlegde ondertekende zonder er vragen over te stellen. Cristina wordt verdacht van hulp bij belastingontduiking, maar volgens haarzelf is ze onschuldig.

Urdangarin zou met een zakenpartner overheidsgeld hebben opgestreken via hun stichting Nóos. Dat geld sluisden ze weg via bankrekeningen, waarvan er een op naam stond van de prinses. In totaal zouden ze 6 miljoen euro hebben verduisterd.

Tegen Urdangarin is twintig jaar cel geëist. De openbaar aanklager heeft zich in de rechtszaak tegen een dagvaarding van de prinses uitgesproken, maar als het aan vakbond Manos Limpias (Schone Handen) ligt, gaat Cristina voor acht jaar de cel in en moet zij 2 miljoen euro boete betalen. De vakbond treedt op als civiele partij in de rechtszaak.