Nieuws/Buitenland
835258
Buitenland

Agent VS vervolgd om moord op zwarte man

Een blanke Amerikaanse agent van de politie in North Charleston (South Carolina) wordt vervolgd, omdat hij afgelopen zaterdag een zwarte man doodschoot. Die beslissing is volgens The Post and Courier dinsdag genomen, nadat een video was opgedoken waarop te zien is hoe de agent de man zeker acht keer in zijn rug schiet.

De 50-jarige Walter Scott rende weg bij een verkeerscontrole. Er stond een arrestatiebevel tegen hem uit. Volgens agent Michael Slager zou hij hebben geworsteld met de man, en geschoten hebben toen hij zich bedreigd voelde. Op de video is te zien hoe Slager schiet, terwijl Scott zeker tien meter verderop wegrent van de agent. De The New York Times heeft de video op zijn website gepubliceerd. De beelden zijn schokkend.

Slager, die meer dan vijf jaar diende in North Charleston, wordt moord ten laste gelegd, zei burgemeester Keith Summey dinsdag. „Als je fout zit, zit je fout. Als je een fout besluit neemt, ongeacht of je nu agent bent of burger, dan zul je met dat besluit moeten leven.” De FBI en een afdeling van het Ministerie van Justitie die toezicht houdt op burgerrechten, hebben aangekondigd de zaak te gaan onderzoeken.

De advocaat van de politieman, David Aylor, heeft na het zien van de video afscheid van hem genomen. „Ik ben hier op geen enkele wijze meer bij betrokken.” Eerder deze week liet hij nog een verklaring uitgaan waarin hij zei dat Slager uit noodweer had gehandeld. Scott zou zijn taser hebben losgerukt bij de worsteling en daarom voelde de agent zich bedreigd, zo luidde het verhaal.

Het incident komt op een moment dat in de Verenigde Staten hevig wordt gediscussieerd over het geweld van blanke agenten richting zwarte, vaak ongewapende Amerikanen. De discussie werd aangewakkerd nadat vorig jaar zomer een ongewapende zwarte tiener in Ferguson werd doodgeschoten. Het incident leidde in het hele land tot protesten en rellen. Recentelijk bleek dat agenten in Ferguson jarenlang buitensporig veel geweld hebben gebruikt tegen Afro-Amerikanen. Als gevolg daarvan stapten onder meer de chef van de politie en de stadsmanager van Ferguson op.