Nieuws/Binnenland
835266
Binnenland

'Kort geding tegen KNVB om spreekkoren'

Federatief Joods Nederland (FJN) spant een kort geding aan tegen de KNVB als de voetbalbond niet voor donderdag 10.00 uur toezegt een noodinstructie aan clubs en scheidsrechters te zullen uitvaardigen. De instructie moet anti-Joodse spreekkoren tegengaan tijdens de komende wedstrijden. Dat heeft een woordvoerder van FJN woensdag bekendgemaakt.

De belangenorganisatie wil met de noodinstructie naleving afdwingen van bestaande richtlijnen tegen racistische spreekkoren in de voetbalstadions.

De aankondiging van het kort geding volgt op de geruchtmakende antisemitische spreekkoren van zondag tijdens de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Ajax. Die zouden tijdens de wedstrijd niet zijn verstaan. De noodinstructie moet er ook voor zorgen dat dit niet opnieuw kan gebeuren.

De supporters zongen in stadion de Galgenwaard: „Me vader zat bij de commando's, me moeder zat bij de SS, en samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best.”

FJN deed dinsdag al aangifte tegen de KNVB, FC Utrecht en de daders. De organisatie vindt dat de KNVB zijn verantwoordelijkheid van zich afschuift en dat de Joodse gemeenschap niet in bescherming wordt genomen.