Nieuws/Binnenland
835270
Binnenland

Utrecht: vinger aan de pols bij islamcongres

Utrecht houdt een islamitische conferentie in de stad in de gaten, maar de bijeenkomst kan deze week in principe gewoon doorgaan. De organisatoren hoefden geen vergunning aan te vragen en dus is er niets om in te trekken. „Je kunt bijeenkomsten organiseren, de inhoud maakt in principe niets uit”, liet de gemeente Utrecht woensdagochtend weten na berichtgeving van De Telegraaf.

Een imamgala in Rijswijk vorige maand werd na ophef afgelast. Het evenement werd uiteindelijk via internet gehouden. Een bijeenkomst in Utrecht, met onder meer de bekeerde Abdul-Jabbar van der Ven, werd aanvankelijk geschrapt maar ging uiteindelijk toch door.

De gemeente Utrecht wil woensdag met de organisatoren praten om te horen wat hun plannen zijn. „Het congres kan doorgaan zoals gepland, maar we houden met politie en OM wel een vinger aan de pols”, aldus een gemeentewoordvoerster. Verbieden kan alleen als de openbare orde dreigt te worden verstoord of als er grote maatschappelijke onrust ontstaat. Als een spreker op het congres iets zegt dat niet door de beugel kan, is het aan politie en Openbaar Ministerie om dat achteraf aan te pakken, verklaart de gemeente.

De Utrechtse islamitische stichting AlFitrah houdt van donderdag tot en met zondag de 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie'. Locatie is het eigen gebouw van de stichting in de probleemwijk Overvecht. Onder de geplande sprekers is naar verluidt Mohamed Abdelkrim Aznagui, alias sjeik Abou Chayma. Een rechtbank in Brussel veroordeelde hem in 2012 tot drie jaar voorwaardelijke celstraf voor zijn rol bij een fatale duiveluitdrijving. Het slachtoffer was een 23-jarige vrouw die geen kinderen kon krijgen. Ze werd 56 dagen lang gefolterd.