Nieuws/Binnenland
835272
Binnenland

Grote politiedemonstratie Den Haag begonnen

Een grote groep politiemensen is woensdagmiddag vanaf het Malieveld in Den Haag begonnen met een protestmanifestatie om een betere cao af te dwingen. Volgens de vakbonden zijn er tussen de 1600 en 2000 mensen aanwezig. De tocht begon na de ceremoniële overdracht van de nieuwe politiestandaard van koning Willem-Alexander aan korpschef Gerard Bouman.

De deelnemers eisen van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat hij uiterlijk maandag betere voorstellen op tafel legt voor een nieuwe politie-cao. Als dit niet gebeurt, dan gaan de bonden en hun leden over tot hardere acties.

De politiemensen - zowel in burger als in uniform - die meedoen aan de demonstratie dragen een fel oranje hesje met de tekst 'politiewerk verdient meer waardering'.

De politiewerknemers voeren sinds vorig maand actie. Zo schrijven agenten alleen nog bekeuringen uit bij „grove schendingen” van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat het om een waarschuwing te geven. Verder houden ze op gezette tijden langzaamaan-acties op snelwegen en 'sirene-acties'.

Met de demonstratie spelen de bonden in op de opmerking van de minister dat hij wel eens van de politiemensen zelf wilde horen dat ze een betere beloning wilden. „Die handschoen hebben we opgepakt door binnen een week zo veel collega's in Den Haag bijeen te krijgen”, zeggen de bonden.

Op het Spuiplein krijgt Van der Steur een symbolische gele kaart uitgereikt omdat hij „nog geen afstand heeft genomen van de schraperige cao-voorstellen van zijn voorganger Ivo Opstelten”.

De politiebonden eisen onder meer een salarisverhoging van 3,3 procent, omdat ze vier jaar lang geen salarisverhoging hebben gehad.