Nieuws/Buitenland
835274
Buitenland

Tsipras vroeg Rusland niet om hulp

Premier Alexis Tsipras van Griekenland heeft Rusland niet om economische hulp gevraagd tijdens het gesprek dat hij woensdag met president Vladimir Poetin had. Wel kan Rusland mogelijk kredieten uittrekken voor enkele gezamenlijke projecten met Griekenland in de toekomst. Poetin deelde dat mee na afloop van de ontmoeting.

Volgens Poetin zal Griekenland de kredieten terugbetalen met de winst die in de projecten wordt gemaakt. De Russische president gaf geen bijzonderheden, maar zei wel dat hij gedetailleerd daarover met Tsipras heeft gesproken. Rusland heeft volgens de president ook belangstelling voor bedrijven die de Griekse regering onder druk van de andere landen van de eurogroep gaat privatiseren.

Er was op gespeculeerd dat de Griekse premier Rusland om financiële steun zou vragen, maar een Griekse ambtenaar had vooraf al gezegd dat daarvan geen sprake zou zijn. „Wij willen onze schuldenproblematiek en financiële problemen oplossen binnen het raamwerk van de eurozone”, zei hij.

Tsipras kreeg een warm welkom in Moskou. Poetin prees de „gemeenschappelijke spirituele banden” van Russen en Grieken. In beide landen behoren de meeste mensen tot een orthodoxe kerk. Tsipras op zijn beurt zei dat hij nieuwe betrekkingen wil „ten bate van onze beide volkeren”.