Nieuws/Buitenland
835279
Buitenland

Sterke groei aanslagen op Duitse asielcentra

Het aantal aanslagen op asielzoekerscentra in Duitsland dat aan extreem rechtse groeperingen wordt toegeschreven, is vorig jaar fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de politie, meldt de publieke omroep ARD. Werden er in 2013 nog 58 aanslagen geteld, vorig jaar was dat tot 162 gestegen. Uit de cijfers blijkt dat de acties tegen de centra zich niet beperken tot het oosten van Duitsland. Van de 160 incidenten waren er 92 in dat deel van het land.

De politie telt alleen aangiftes. Uit de cijfers blijkt niet hoe zwaar de schade was en wat er werd vernield. Het afgelopen weekeinde kreeg de brandstichting in een gebouw in Tröglitz in de buurt van Leipzig veel aandacht. In mei zou een eerste groep van veertig asielzoekers daarin zijn intrek nemen.

De autoriteiten in Tröglitz sluiten niet uit dat rechtsextremisten het vuur hebben aangestoken. Begin maart trad burgemeester Markus Nierth af uit angst voor betogingen van de neonazistische partij NPD voor zijn huis. Hij had aangeboden twee woningen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.