Nieuws/Buitenland
835285
Buitenland

Le Pen bracht dochter vaak in verlegenheid

De partijleider van het Franse Front-National Marine Le Pen heeft zich woensdag publiekelijk tegen haar vader gekeerd, de partijoprichter Jean-Marie Le Pen. Marine Le Pen heeft aangekondigd zich te verzetten tegen zijn kandidatuur voor regionale verkiezingen. Ook zei ze dat haar vader bezig is „met zijn politieke zelfmoord”.

Jean-Marie Le Pen, erevoorzitter van de partij, haalde de afgelopen tijd meerdere malen het nieuws met schokkende uitspraken waarmee hij zijn dochter in verlegenheid bracht. Vorige week nog herhaalde hij zijn eerdere uitspraken dat de gaskamers in de Duitse vernietigingskampen „een detail zijn uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog”. Marine Le Pen nam direct publiekelijk afstand van de woorden van haar vader.

In juni vorig jaar zei vader Le Pen in een filmpje dat de oven wordt aangezet voor mensen die zich kritisch uitlaten over de overwinning van Front National bij de Europese verkiezingen. Hij doelde daarmee onder meer op de Frans-Joodse zanger Patrick Bruel.

Een maand daarvoor zorgde Jean-Marie ook al voor opschudding toen hij opperde dat „meneer Ebola” in drie maanden „de vloedgolf van migranten“ naar Europa kon eindigen. Het dodelijke ebolavirus eiste vorig jaar duizenden mensenlevens in West-Afrika.

In 2011 royeerde Marine Le Pen een 21-jarig lid van de partij die zich had laten fotograferen voor een nazivlag terwijl hij de Hitlergroet bracht. Haar vader sprak zich in de media uit tegen het besluit van zijn dochter het partijlid weg te sturen uit de partij.