Nieuws/Buitenland
835286
Buitenland

Weer levenslang voor rechterhand Mladic

De Bosnisch-Servische generaal Zdravko Tolimir (66) is woensdag ook in hoger beroep tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in de genocide in 1995 in Srebrenica.

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag had de rechterhand van generaal Ratko Mladic, en hoogste veiligheidschef van het Bosnisch Servische leger, eind 2012 in eerste aanleg al de hoogste straf opgelegd. Hij behoort volgens de rechters tot de kern van figuren die de misdaden rond Srebrenica planden en pleegden. Bosnisch-Servische militairen executeerden duizenden moslimmannen en -jongens na de val van de door Nederlandse blauwhelmen beschermde enclave.

De rechters haalden een streep door enkele onderdelen uit de eerdere veroordeling. Zo oordeelden zij dat de gedwongen overbrenging van moslims uit Zepa, een andere enclave waarin zij veilig zouden zijn, geen volkerenmoord was. Maar de rol van Tolimir bij de moorden op moslims uit Srebrenica was volgens hen voldoende om een levenslange gevangenisstraf te rechtvaardigen.

Tolimir heeft alle beschuldigingen tegengesproken. Hij werd in 2005 door het tribunaal aangeklaagd en twee jaar later in Bosnië-Herzegovina gearresteerd. Het proces tegen hem begon op 26 februari 2010. De aanklagers hebben meer dan honderd getuigen opgeroepen.

Mladic staat inmiddels ook in Den Haag terecht voor de gruwelen rond het Oost-Bosnische Srebrenica.