Nieuws
835290
Nieuws

'Zelfrijdende truck schudt markt op'

De opkomst van de zelfrijdende vrachtwagens zet het marktaandeel van de truckfabrikanten en hun toeleveranciers onder druk. Nieuwe spelers, zoals producenten van software en sensoren, zullen een deel van de markt opeisen. Dat stelt het internationaal adviesbureau Roland Berger in een woensdag gepubliceerd rapport.

Om trucks zelfstandig te kunnen laten rijden moeten ze worden uitgerust met sensoren, camera's en radars, die via software met elkaar kunnen communiceren. De adviesfirma verwacht dat rond deze nieuwe technologieën clusters van toeleveranciers ontstaan. In die groepen zal een rol zijn weggelegd voor bedrijven die nu nog niet actief zijn in de auto-industrie.

Met zelfrijdende trucks zijn al vele proeven gaande. Maar het adviesbureau verwacht dat het nog wel tot minstens 2025 duurt voordat truckfabrikanten de voertuigen op grote schaal kunnen produceren. Op technologisch gebied maar vooral ook op het gebied van regelgeving moeten nog de nodige stappen worden gezet voordat de volledig zelfrijdende vrachtwagen de weg op kan.

De adviesfirma merkt op dat het kabinet wil dat Nederland een proeftuin wordt voor zelfrijdende voertuigen. Door aanpassing van de regels moeten grootschalige testen op de openbare weg met zelfrijdende auto's en vrachtwagens mogelijk worden. „Om voorbij de testfase te raken, is echter een wijziging nodig van de VN-conventie uit 1968, waarin wordt gesteld dat 'elk bewegend voertuig een bestuurder heeft'”, stelt Roland Berger in dat verband.