Nieuws
835291
Nieuws

VEB laakt bonus TNT-top

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kraakt het bonusbeleid van pakketbezorger TNT Express. Errol Keyner van de VEB stelde vandaag bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat het onaanvaardbaar is dat de TNT-top een bonus krijgt bij ondermaats presteren.

´De top krijgt een bonus als men 20% slechter presteert dan de groep bedrijven met wie TNT wordt vergeleken. Ik heb gevraagd aan het bestuur om dit aan te passen´, aldus Keyner. De bestuurders van TNT bleken niet ontvankelijk voor de oproep.

Vorig jaar leed TNT een nettoverlies van €195 miljoen. Toch kregen de bestuurders een variabele beloning, die over een aantal jaren wordt uitbetaald. 

'Bijzondere prestatie'

Voorzitter van de beloningscommissie Mary Harris stelde dat men alvast wilde starten met de opbouw van de variabele langetermijnbeloning, met het oog op 'de verbetering die zich zal aftekenen bij TNT'.

De pakketbezorger uit Hoofddorp kwam vorig jaar met een winstwaarschuwing en kondigde en grondige reorganisatie aan, die pas over een paar jaar leidt tot winstherstel. "Deze turnaround van TNT is een hele bijzondere prestatie", zo verdedigde voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen de lange termijnbonus.

FedEx wil TNT kopen

In totaal verdiende topman Tex Gunning ruim €1 miljoen in 2014. De bonus bedraagt €100.000 van dit bedrag, wat neerkomt op 10%.

Gisteren werd bekend dat het Amerikaanse FedEx TNT wil kopen van €4,4 miljard. Voorzitter Burgmans wilde niet ingaan hoeveel aan overnamebonussen de TNT-bestuurders zullen vangen als de overname door de Amerikanen doorgaat.

Volg hier live de actuele koersontwikkelingen op het Damrak