Nieuws/Binnenland
835294
Binnenland

Amsterdam stopt met campagne witte heroïne

Amsterdam gaat de waarschuwingscampagne voor witte heroïne beëindigen. Na de aanhouding van een verdachte afgelopen weekeinde is het risico op nieuwe incidenten afgenomen, zegt de gemeente. Ook waren er de afgelopen zes weken geen nieuwe incidenten of meldingen van te koop aangeboden witte heroïne.

De hoofdstad begon eind februari een grote campagne om mensen te waarschuwen voor de straatdealer die witte heroïne als cocaïne verkocht. Met matrixborden, posters en folders werden vooral jonge toeristen gewaarschuwd. Ook zette de gemeente sociale media in. Ongeveer 20.000 Britse toeristen die op reis gingen naar Nederland, kregen op hun smartphone een waarschuwingsbericht.

Door het opsnuiven van de witte heroïne overleden drie Britse toeristen en werden twintig toeristen ernstig onwel in het ziekenhuis opgenomen. Het opsnuiven van het goedje kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en acute ademstilstand. De campagne wordt de komende week afgebouwd. De matrixborden verdwijnen en de folders en posters worden weggehaald. De politie en de hulpdiensten blijven wel alert, zodat er meteen weer opnieuw kan worden gewaarschuwd als zich onverhoopt nieuwe incidenten voordoen.

De 42-jarige verdachte blijft voorlopig nog vastzitten, bepaalde de rechter-commissaris dinsdag. De man meldde zich zaterdagochtend zelf bij de politie nadat hij zichzelf had herkend op beelden die in maart op televisie werden vertoond. De straatdealer werd in februari vastgelegd door bewakingscamera's toen hij op de Stadhouderskade drugs aan drie Deense toeristen verkocht. Of de verdachte drugs verkocht aan de personen die zijn overleden, moet uit onderzoek duidelijk worden.