Nieuws/Binnenland
835304
Binnenland

Waakhond loert op ICT-blunders overheid

Alle grotere automatiseringsplannen van de rijksoverheid worden straks getoetst op uitvoerbaarheid en kosten. Daarvoor wordt een nieuw, onafhankelijk bureau opgericht waarin ICT-deskundigen zitten. Op deze manier moeten nieuwe miljardenblunders met ICT-projecten worden voorkomen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer kan zich vinden in het voorstel van het kabinet. Een groot deel van de oppositie is echter niet tevreden, omdat het denkt dat de nieuwe waakhond niet onafhankelijk en niet krachtig genoeg is. ,,We vragen een Duitse herder en krijgen een poedel'', verwoordde Mona Keijzer van het CDA het ongenoegen woensdag tijdens een debat over de kwestie.

De oprichting van zo'n Bureau ICT-toetsing (BIT) was een van de 34 aanbevelingen van de Kamercommissie onder leiding van VVD'er Ton Elias. Het kabinet neemt de meeste aanbevelingen over. De Tweede Kamer had daar ook op aangedrongen.

Het BIT gaat onder het ministerie van Wonen en Rijksdienst vallen en brengt vooraf en tussentijds adviezen uit. Als er een negatief advies is en een minister een project toch wil doorzetten, moet het kabinet dat onderbouwen. Vooral VVD en PvdA hameren daarop. Uiteindelijk beslist de Tweede Kamer er dan over.

Volgens minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) is het BIT krachtig genoeg en is dit de meest transparante werkwijze. Maar D66, CDA en SP zijn er niet gerust op en vrezen dat er niet veel zal veranderen. Kees Verhoeven van D66 hekelde vooral dat het BIT aangestuurd zal worden door de hoogste ICT-ambtenaar van het Rijk (CIO). ,,Een ambtenaar is niet onafhankelijk. Die voert beleid uit dat door de politiek is vastgesteld''.

De grootste zorg van Verhoeven is dat er nooit een scherp advies zal komen, omdat de CIO dempend werkt. ,,Hij zal het advies milder opschrijven, omdat zijn politieke baas dat prettig vindt.'' Maar volgens Blok zou de aap al snel uit de mouw komen als een project dan toch mislukt.

Uit het rapport van Elias blijkt dat de politiek vaak ICT-plannen doordrukte die technisch lastig waren te realiseren. Daarom liepen de klussen vaak uit en werden ze veel duurder.oord te bieden.