Nieuws
835319
Nieuws

Oordeel over Apple Watch: handig maar niet cruciaal

Vanaf vrijdag kan het slimme horloge van Apple aangeschaft worden, maar de eerste recensies zijn vandaag al gepubliceerd. Het oordeel van de recensenten? De Apple Watch kan heel handig zijn, maar zal niet iedereen aanspreken.

De New York Times hekelt de steile leercurve voor het gebruik van het apparaat. Zo is niet direct duidelijk welke acties op welk scherm in de software gebruikt kunnen worden. Pas na een paar dagen van gebruik was duidelijk wat precies allemaal mogelijk is. Ook waren volgens de krant de eerste generatie applicaties van derden niet geweldig. Zo is Twitter 'verwarrend', werkte de Uber-app helemaal niet en verwijderde de app van Starwood Hotels zichzelf op mysterieuze wijze. Wel vond de redacteur het handig om notificaties te kunnen lezen zonder de telefoon uit de zak te hoeven halen.

Niet cruciaal

De reviewer van Bloomberg was het daar mee eens, maar tekende daarbij wel op dat het nodig is om zelf heel secuur de lijst met apps langs te gaan om aan te geven welke wel en welke niet notificaties op het horloge moeten weergeven. Ook vond hij het apparaat als horloge niet echt geslaagd, omdat het scherm soms niet goed reageert op bewegingen en daardoor soms niet aanspringt, waardoor de tijd niet is af te lezen. De conclusie was uiteindelijk: de Apple Watch is een cool, stijlvol apparaat en de beste smartwatch van dit moment, maar nog niet echt een cruciale gadget om te hebben.

De redacteur van de USA Today die het apparaat mocht testen, liet weten dat het bellen met de Watch niet een geweldige ervaring is, omdat de speaker in het apparaat niet van hoge kwaliteit is. Wel roemde hij het stijlvolle design, waardoor hij boven de concurrentie uitsteekt.

Wachten

De Wall Street Journal meldt dat de smartwatch de drager in staat stelt om een aantal taken sneller te laten uitvoeren, zoals het versturen van een bericht via stembesturing, het checken van eenvoudige informatie zoals het weer en het aansturen van de muziekspeler op de iPhone. De reviewer denkt echter dat veel mensen beter kunnen wachten op de tweede versie van het horloge, omdat er nog een gebrek is aan goede apps en omdat er nog wat geschaafd kan worden aan de gebruikersinterface.

Fitness

Men's Journal focust in de review vooral op de fitnessaspecten van het horloge. De speciale sportapp zit volgens de recensent goed in elkaar en maakt het bijna onmogelijk om vals te spelen door bijvoorbeeld je pols veel te bewegen in plaats van te lopen. Andere recensenten waren ook goed te spreken over deze mogelijkheden van de Watch. Het apparaat is dus wel een goede vervanging voor een fitnessarmband.

De Britse krant The Telegraph is er nog niet helemaal uit. De krant vindt het nog erg vroeg om een goed oordeel over de handigheid van het apparaat te kunnen geven. Er zijn nog te weinig apps beschikbaar en ook denkt de redacteur dat de tweede versie - net als bij de iPhone en de iPad - simpelweg een stuk meer te bieden heeft.

Tenslotte noemt The Verge de Apple Watch de beste smartwatch van dit moment met veel ruimte om te groeien, maar de recensent stelt ook dat de hoge prijs niet echt gerechtvaardigd is. Hij vermoedt dat Apple zelf ook niet helemaal weet waar de gadget precies voor bedoeld is en dat het dus een specifiek doel mist.

Lauw

Al met al is het een relatief lauw ontvangst van het apparaat. De reviewers zijn het er bijna allemaal over eens dat het een cool apparaat is, maar dat het echte nut van het gebruiken ervan nog moet blijken. Het advies lijkt over de hele linie te zijn dat het verstandig is om even te wachten met aanschaf, al dan niet op een tweede versie van het apparaat. En wie dan toch per se een exemplaar wilt aanschaffen, kies dan voor één van de goedkopere Sport-modellen.