Nieuws/Binnenland
835320
Binnenland

ChristenUnie: help dorpen rampgebied MH17

De dorpen rond het rampgebied in het oosten van Oekraïne waar rampvlucht MH17 eindigde, moeten in aanmerking komen voor Nederlandse hulp. „Het is een teken van dank en waardering voor hun steun bij het verzamelen van wrakstukken en stoffelijke overschotten”, aldus Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Dat idee lanceerde hij woensdag in een debat over noodhulp met minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp). Volgens hem was er kort na de ramp vorig jaar kritiek op de plaatselijke bevolking omdat zij mogelijk goederen zouden hebben ontvreemd, maar dat beeld is volgens hem „gedraaid”. „Het geven van hulp zou nu een „mooi gebaar” zijn, vindt hij.

Het Kamerlid denkt niet direct aan financiële steun, maar aan voedselhulp, kleding of bijvoorbeeld dekens. „Er zal moeten worden uitgezocht wat nodig is.” De dorpen liggen in een gebied in handen van de pro-Russische rebellen. Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen in juli vorig jaar alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders.

Een team van Nederlandse defensie- en politiemedewerkers heeft vorige maand in Oost-Oekraïne nog stoffelijke resten geborgen en persoonlijke bezittingen veiliggesteld. Ook namen ze wrakstukken mee die de burgemeester van het plaatsje Petropavlivka de afgelopen periode liet verzamelen.

Minister Ploumen deed geen toezeggingen in het debat. Het kabinet kijkt met „bijzondere interesse” naar de situatie in het rampgebied, zei ze. Mocht de humanitaire noodzaak ontstaan dat er extra hulp nodig is in Oekraïne dan zal het kabinet daar „welwillend” naar kijken. Ze komt binnenkort nog met een brief hierover.