Nieuws/Binnenland
835349
Binnenland

Amersfoort moet Sytze van der V. geld betalen

Amersfoort moet aan pedoseksueel Sytze van der V. 4000 euro schadevergoeding betalen omdat de gemeente zijn verblijfplaats vorig jaar heeft onthuld. De rechtbank in Amersfoort heeft dat woensdag bepaald.

De rechter oordeelt dat er onvoldoende reden was om de woonplaats van de zedendelinquent bekend te maken aan de medebewoners van het appartementencomplex in Amersfoort en het eronder gelegen kinderdagverblijf.

Er was volgens de rechtbank (nog) geen aanwijzing voor onrust of directe dreiging van herhaling. „Van de gemeente had in de gegeven omstandigheden een meer terughoudende wijze van informatievoorziening mogen worden verwacht”, aldus de uitspraak woensdag.

Sytze van der V. (67) is veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. In 2013 kwam hij definitief vrij en sindsdien leidde hij een zwervend bestaan.

Hij vond vorig jaar zelf een huis in Amersfoort. De gemeente vond het nodig om zijn woonplaats bekend te maken toen duidelijk werd dat Sytze van der V. zijn verblijfplaats aan een journalist had verklapt. Pas daarna ontstond er onrust en werd er bij het huis gedemonstreerd en werd er beveiliging geregeld.

De pedoseksueel stapte naar de rechter en eiste 20.000 euro schadevergoeding van de gemeente.

De gemeente Amersfoort liet weten de uitspraak nog te bestuderen en beraadt zich nog over een eventueel hoger beroep. Burgemeester Lucas Bolsius liet weten dat hij destijds in zijn besluit de bewoners te informeren het algemeen en persoonlijk belang van Van der V. liet meewegen. „Door open te zijn over deze aspecten, heb ik als burgemeester in die periode inzicht willen bieden in de gang van zaken om zodoende bewoners en andere betrokkenen zorgvuldig te informeren en onnodige onrust te voorkomen”, aldus Bolsius.